animal triste’yi okumuş…

ve bir gün tekrar bu kitaba dönmeye karar vermiştim. yılın sonuna doğru niye bilmiyorum, belki de hafızayla ilgili meselelere takılmışlığımdan, döndüm ve sadece max richter dinleyerek kitabı yeniden okudum.

monika maron’un evrenini seviyorum ve kitabın satırlarıyla onun zihninde bir yolculuk yaptığımı hissediyorum. ağır ağır giden bir trende pencereden aşina olduğunuz bir çevreyi izlemek gibi onu okumak. anlatması zor bu hissi…

***

animal triste, yaşlı bir kadının, hafızasında hapsettiği eski aşkının ve geçmişinin sadece bu aşkın evreninden oluşmasının hikayesi; unutmak, hatırlamak ve belki de daha önemlisi aşk üzerine bir kitap.

O akşam gerçekten ölmüş olsaydım, hayatta neyi kaçırmış olacaktım? Hayatta aşktan başka bir şey kaçırılmış olamaz.” derken aşkı olabilecek en sade haliyle kutsuyor ve “Mikrokozmos kendi başına bir muammadır… Ne kadar yaşlandıysam, uygarlık da benim için bir avuntu olmaktan bir o kadar uzaklaştı…” derken de unuttuğumuz, unutmaya zorlandığımız hayvanlığımıza, hayvan tarafımıza dönmeyi anlatıyor.

aşk ve hayvan olan yanımızın aslında nasıl da birbirinden kopmaz olduğunun hikayesi bu…

***

elliye merdiven dayadığım şu günlerde geçmişim benden hızla uzaklaşırken, hafızamda kalan parçalar gittikçe birbirinden kopup yeniden birleşiyorlar. geçmişi birlikte paylaştığım kişilerin hafızalarında ortaya çıkan bütünle benimkiler farklı; bu kaçınılmaz sanırım.

bu noktada son sözü kitaba bırakıyorum:

Mümkün olanı gerçekleşmiş olandan ayırmak zor geliyor bana. Yıllar boyunca mümkün olan her şeyi gerçekleşmiş olan her şeyle karıştırdım ve birleştirdim, düşünülmüş olanı söylenmiş olanla, gelecektekini hiç unutulmamış olanla, umut edilmiş olanı korkulmuş olanla, ama yine hep aynı hikaye kaldı geriye. Son çok açıktır ve her şeyi belirler. Son düzeltilemez. Bu yüzden unuttum onu.”

***

parçamız elbette max richter‘den. onun melodileri kitaba inanılmaz uyum sağlıyor; okursanız yanında max richter dinleyin derim. ama şimdi,

she remembers

diyoruz.

[audioplayer file=”http://radyoz.info/wp-content/uploads/2017/12/Max-Richter-She-Remembers.mp3″ leftbg=”b6b4b2″ lefticon=”c8c5c5″ track=”ffffff” tracker=”f2b5b5″ text=”000000″ righticon=”ffffff” width=”300″ rightbg=”7b7b7b” volslider=”ffffff” skip=”ffffff”]

Leave a Reply

kategoriler