sabah güne…

“… kafese kapatılmış kızılgerdan / boğar tüm cenneti öfkeye…

–william blake, masumiyet kehanetleri

çok sevdiğim bir melodinin yepyeni bir yorumuyla başladım; üstelik hiç tanımadığım bir baritonun sesinden. büyüleyiciydi ve üst üste kaç kere dinledim bilmiyorum. melodiyi dinlerken ada için kahvaltı ve öğle yemeği hazırladım, kahvesini yaptım… onu geçirdikten sonra kendi kahvemi içerken kavga eden kargaları ve sabırla oturan hülya’yı seyrettim. derya ortada yoktu! sonra geldi, yer değiştirdiler. bir kaç fotoğraf çektim. sonra kendime ıspanaklı ve dereotlu mercimek ekmeği yaptım. şimdi ekmeğimle kahvaltımı yaparken bunları yazıyorum. ve bütün bu gevezelik şu nefis melodiyi çalmak için.

schubert’in winterreise’inden  der leiermann yani laternacı adam melodisini dinliyoruz,

andrè schuen söylüyor.

hafifçe üşüdüğümüz mayıs gününe gelsin bu melodi. yukarıdaki kızıl gerdan fotoğrafını dün çektim. onu ürkütmemek için çok hızlı hareket etmeliydim; o yüzden çok net değil maalesef. ama buraya koymasam olmazdı!

parçanın internetten bulduğum sözlerini aşağıya ekliyorum.

Küçük köyün arkalarında

Laternacı bir adam durur

Donmuş parmaklarla

Elinden geldiğince tıngırdatır.

Kar üstünde yalınayak ileri geri sallanır

Ve küçük çanağı

Hep boş durur.

Kimse onu dinlemek istemez,

Kimse ona bakmaz,

Ve ihtiyar adamın etrafında

Köpekler hırlar.

Ve, o buna kayıtsız,

Çevirmeye devam eder,

Ve laternası

Hiç susmaz.

“Garip ihtiyar!

Seninle gidebilir miyim?

Benim Liedlerim için de

Laternanı tıngırtatır mısın?”

6 Responses
    1. radyo z

      Teşekkür ederim. Winterreise (Kış Yolculuğu), Wilhelm Müller’in 24 şiirinden oluşan ve Franz Schubert’in vokal ve piyano için yazdığı liedlerden oluşur. Bu türü seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim.

    1. radyo z

      insana inanılmaz mutluluk veren kuşlar kızılgerdanlar. uzun zamandır mutfak penceremin önünde kuşları besliyorum. oraya gelmelerini çok isterdim ama çok ürkekler. fotoğraf çektiğim çamda veya çalışma masamın karşısındaki kurtbağrında kendilerini arada gösteriyorlar o kadar.

  1. Beğen tuşunu niye seviyorum biliyor musunuz? Bazen insan tam olarak diyecek bir şey bulamıyor ama okudukları, dinledikleri, izledikleri mütebessim bir ifade bırakıyor yüzünde. İşte o duyguyla bu yorum ve keşke bir beğen tuşu olsa dileği…Sevgiler..

Leave a Reply

kategoriler