dalgan köftesi

“Kolay olanı herkes sever anne, iş ısırgan otunu sevmekte…”

murathan mungan, son istanbul

dün pazarda tazecik ısırganları görünce dayanamadım aldım ve yıllardır yapmayı planladığım dalgan köftesini yaptım. yıllardır diye öylesine söylemiyorum, çok eski bir radyo z dinleyeni, ki buralarda yoktur artık, bana annesinin yaptığı dalga köftesinden getirmişti. üzerinden rahat 13-14 yıl geçmiştir. egelilerin ısırgana dalgan dediğini de böyle öğrenmiştim. 

ısırgan elbette çocukluğumun otlarından birisi. antalya’nın başka bir antalya olduğu çocukluğumda apartmandaki anneler ve çocuklar olarak ot toplamaya çıkmıştık. hayatımda ilk kez ısırgan o zaman yedim. yanlış hatırlamıyorsan fatoş teyze çorbasını yapmıştı; sevmediğimi hatırlıyorum. o zamanlar ebegümeci ve labada severdim. zaman içinde bütün otlara aşkla bağlandım. 

ben yaptığım dalgan köftesinden aşkla söz ederken, ada benimle dalga geçip “güzel ama o kadar değil, ben böyle mantıdan söz edebilirim ancak” dedi 😉 

burada susup tarife geçmeden önce, buğday derneği’nin internet sayfasında şaduman karaca’nın yazdığı şahane bir ısırgan otu yazısını buraya bırakıyorum; lütfen tıklayınız.

***

malzemelerim; 350 gram ısırgan otu (dalgan), 2 orta boy taze soğan, bir orta boy mor havuç, 4 küçük yumurta, 3 tepeleme kaşık mısır unu, bir büyük dilim tulum peyniri, tuz, zeytinyağı. 

nasıl yaptım; iri iri doğranmış ısırgan otlarını tuzladım ve on dakika kadar beklettim. Yumurtaları çırptım ve havucu rendeledim. sonrasında zeytinyağı hariç tüm malzemeyi karıştırdım. tavayı yağladım ve hafifçe ısındıktan sonra ısırgan köftelerini kızarttım. fırın patates ve hünnap turşumla birlikte yedim.

yemeğe dair bazı notlar;

aslında bu bir mücver ve bence pek çok otla ve yeşil yapraklı sebze ile bu tarif yapılabilir.

pazardan aldığım ısırgan gerçekten çok tazeydi. en alt kısmı kestim ve iyice yıkadım. hafifçe ellerimi yaktı ama çok geçici bir şeydi bu…

ısırganın tadını bastırmamak için baharat ve nane, dereotu gibi farklı bir yeşillik kullanmamayı tercih ettim…

tulum peyniri olmak zorunda değil ama hafif kekremsi, keskin tatlı bir peynir daha iyi bir seçenek olur diye düşünüyorum. yani taze kaşar kesinlikle doğru peynir değil.

gugullarsanız göreceksiniz, derin yağda kızartma olarak yapılıyor bu tarif. ben bütün mücverlerimi yıllardır kullandığım pancake tavamda hafifçe yağlayarak yapıyorum; çok az değil belki ama makul bir yağ miktarı ile.

***

dalgan köftesi bir aydın yemeği. o zaman bir aydın türküsü dinlemek lazım değil mi? ilkokul öğretmenim gülseren hanım’dan öğrendiğim ve bugün hala ezbere bildiğim bir türkü geliyor şimdi. hem de çocukluğumun bir sesinden.

hasan mutlucan söylüyor

yörük ali zeybeği yani şu dalmadan geçtin mi?

bu türküyü bağıra bağıra söylemeye bayılırdım.

Leave a Reply

kategoriler